Şifalı Bitkiler Nasıl Toplanır ?
Bazı bitki türleri zehirli olmalarına rağmen ilaç sektöründe aktif olarak kullanılmaktadır. Bitkiyi toplamak için hangi bölümlerinin şifalı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Onun yapraklarının mı yoksa kök kısmının mı tüketilmesi gerektiğini bilmeden bir çözüm bulmak çok zor olacaktır.
Günümüzde ise bu bitkiler daha çok şifalı özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Ülkemizde en fazla yeşil çay ve adaçayı tüketildiği bilinmektedir. Bu iki bitkinin de güçlü antioksidan ve temizleyici özelliği bulunmaktadır.
Çiğ olarak tüketilen bitkilerde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kurutulması işlemidir. Bazı bitkiler kurutulmadan doğrudan tüketilebilir. Büyük bir çoğunluk ise belirli bir miktar bekletilerek kurutulmalıdır. Kurutulma işleminde kolaylık sağlaması açısından doğrudan güneş altında bırakılma işlemi uygulanabilir. Pek tavsiye edilmemesine nemden uzak bir alanda daha uzun süre de bekletebilirsiniz.
Şifalı bitkilerin faydaları tam olarak bilinmeden önce bu bitkiler mevsim ötesinde kullanılmak amacıyla kurutulurdu. Bu şekilde yemeklerde baharat olarak tad vermeleri sağlanırdı. Günümüzde kurutma işlemi hala bu amaçla kullanılmaktadır. Örneğin kuru nane ve pul biber de olduğu gibi…
Bitkileri insan hayatından çıkarmak mümkün görünmemektedir. Gelişen teknoloji ile beraber insanlar normal yaşantılarından soyutlanmakta ve doğal olan şeylerden uzaklaştırılmaktadır. Bu duruma rağmen yinede doğal bitkileri ve bu bitkilerin çaylarını tüketmekte faydalı olacaktır.