Mayıs 2012

Cildinize İyi Gelecek Mineraller


Cildinize iyi bakıyorsunuz. Günlük temizliğini yapıyor, maske ya da peeling uyguluyorsunuz. Peki bu bakımı sadece beslenerek yapmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın yolu ise sadece doğru minerali almak.

Cildinize iyi gelen mineraller ve bulunduğu besinler;

C Vitamini: Kolajen yapı için gereklidir, cilt esnekliği sağlar. Narenciyelerde, kivide, orman meyvelerinde ve maydanozda bulunur.Çinko: Kolajen yapı için çok önemlidir. Saçın beyazlamasını engeller. Kabak çekirdeği ve zencefil kökünde bulunur.Sülfür: Bağlayıcı dokuların inşa edilmesine yardım eder. Lahana, brokoli, sarmısak ve soğan en zengin kaynaklarıdır.

Silika: Cilt esnekliğinin korunmasını sağlar ve kemikleri güçlendirir. Sağlıklı tırnaklar ve parlak saçların oluşmasını sağlar. Salatalık, domates, dolmalık biber ve yulafta bulunur.

Magnezyum: Hücre zarlarındaki su pompalanmasını kontrol eder ve atıkların temizlenmesini sağlar. Aşırı tuz ve diğer toksinlerin neden olduğu fazla su tutulmasının önüne geçerek hücreyi rahatlatır. En iyi kaynak yeşil yapraklı sebzelerdir.

Beta karoten: Cildi güneş yanığına karşı korur. Havuç ve yeşil sebzelerde bulunur.

Dereotu (tereotu)


Maydanozgillerden iplik biçiminde yaprakları olan güzel kokulu bir bitkidir. Sonbahar aylarında toplanıp, kurutulur.

Faydası : Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Hazmı kolaylaştırır, midenin gereği gibi çalışmasını sağlar. Hıçkırık ve hava yutmayı önler. Sinir zafiyetini giderir. Uyku verir. Aybaşı kanamalarının kolay olmasını sağlar. Anne sütünü artırır. İştah açar. Ağız kokusunu giderir. Çocuklardaki gaz ağrılarını giderir. Yemeklere ve salatalara tat vermek için konur. Hamileler kullanmamalıdır.

Defne (laurus nobilis)


Defnegillerden yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan ağaçtır. Boyu 2 metre kadardır. Akdeniz kıyılarında yetişir. Meyveleri yuvarlaktır. Rengi siyahımtıraktır. Yapraklarından yeşil renkli bir yağ çıkarılır.

Faydası : Terletir, ateşi düşürür, vücuda rahatlık verir. İdrar ve adet söktürür. İştah açar, Hazmı kolaylaştırır. Sinir ağrılarını (nevralji) dindirir. Yağı bazı merhemlerle karıştırılır. Baharat olarak da kullanılır. Hamileler kullanmamalıdırlar.

Bitkilerin Üremeleri


Canlıların en belirgin özelliklerinden birisi de kendilerine benzeyen bireyler bırakmaları yani üremeleridir. Bu esas fertten ayrılan üreme hücrelerinin veya çokhücreli parçaların gelişerek yeni fertler hasıl etmeleri ile olur.

Canlılarda üreme başlıca iki tarzdadır: Eşeysiz üreme (Aseksüel üreme), eşeyli üreme (Seksüel üreme).

1. Eşeysiz üreme: Bitkiden ayrılan tek hücreler veya çok hücreli kısımlar, harhangi bir tarzda birleşmeye lüzum göstermeden gelişerek yeni fertler verirler. Tek hücrelilerde hücre bölünmesi (enine-boyuna), tomurcuklanma veya sporlanma; çok hücrelilerde serbest hale geçen münferit hücreler veya fazla hücreli organlar ile olur.

Devamı »

Güvey Feneri (Physalis Alkekengi)


Özellikleri : Çiçekleri pembe beyaz olan ve kiraza benzeyen bir şifalı bitki olan güvey feneri genellikle kireçli topraklarda seyrek orman içlerinde yetişir ve çok yıllık bir bitkidir. Olgunlaşan meyveleri sonbaharda toplanır ve kurutulur.  Acımtırak bir lezzeti olan meyveleri ilaç yapımında kullanılmaktadır. Bol miktarda C vitamini içermektedir.

Devamı »

Safran (Crocus Sativus)


Özellikleri : İspanya, Fransa ve Avrupa’da az da olsa kültürü yapılan safran bitkisi, İran, Balkanlar, Hindistan ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yetişir. Ülkemizde de az da olsa Safranbolu da yetiştirilmektedir. Soğanlı ve çok yıllık bir bitki olan safran bitkisi, 20-25 cm kadar mor çiçekli, güzel kokulu, soğanlı şifalı bitkilerimiz arasındadır. Yapraklarından önce çıkan çiçeklerinin üreme organlarının olduğu tepe kısmı güneş doğmadan önce toplanır ve mümkün olduğunca çabuk gölgede kurutulmalıdır. Yaklaşık 4300 civarında çiçekten 25 gram kadar safran elde edilmektedir. Yemeklere sarı renk verir, kozmetik sanayinde kullanılır. Bazı yemeklerde baharat olarak kullanılır.

Devamı »

Şifalı Bitkiler Nasıl Toplanır ?


Şifalı bitkiler çiğ olarak tüketilebildiği gibi, pişirilerek de tüketilebilirler. Aynı zamanda süs bitkileri olarak  kullanılanları da bulunmaktadır. Oldukça çeşitli bir yelpazeye sahip olmaları her birinin ayrı bir rahatsızlığın tedavisinde kullanılmasını sağlamıştır.

Bazı bitki türleri zehirli olmalarına rağmen ilaç sektöründe aktif olarak kullanılmaktadır. Bitkiyi toplamak için hangi bölümlerinin şifalı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Onun yapraklarının mı yoksa kök kısmının mı tüketilmesi gerektiğini bilmeden bir çözüm bulmak çok zor olacaktır.

Günümüzde ise bu bitkiler daha çok şifalı özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Ülkemizde en fazla yeşil çay ve adaçayı tüketildiği bilinmektedir. Bu iki bitkinin de güçlü antioksidan ve temizleyici özelliği bulunmaktadır.

Devamı »

Tohumlar

Bahçenizde bulunan meyve ağaçları, evinizin penceresinden görünen çam ormanı ya da arabayla giderken yol kenarında gördüğünüz çınarlar hakkında hiç detaylı olarak düşünmüş müydünüz? Bu bitkilerin nasıl ortaya çıktığını, hangi aşamalardan geçerek bir ağaç haline geldiklerini biliyor musunuz?Yoksa bitkilerin varlığı sizin için sadece estetik bir anlam mı ifade ediyor? Veya “olsalar da olur olmasalar da” diye mi düşünüyorsunuz? Eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü estetik zevkinize hitap etmelerinin yanısıra, nefes almanızı sağlayan atmosferdeki dengeleri, oksijen miktarının yeterliliğini, fazla karbondioksitten zehirlenmemenizi, atmosferdeki nemin rahatsız edici ölçülerde olmamasını, yaşadığınız yerdeki havanın çok soğuk ya da çok sıcak olmamasını yani şu anda pek çok yönden rahat bir yaşam sürmenizi büyük ölçüde bitkilerin varlığına borçlusunuz. Üstelik bitkilerin size olan faydası sadece bunlarla da sınırlı değil.Bütün canlılar gibi siz de yaşamak için ihtiyacınız olan vitaminlerin ve minerallerin çok büyük bir bölümünü bitkilerden karşılıyorsunuz.

Devamı »

Çay


Çaygillerden bir ağaçcıktır. Yapraklarında tanen,legumin, esans ve teofilin vardır. Tesirli maddesi, teindir.
Çay yaprakları fermantasyondan sonra kavrulursa siyah, önce kavrulursa yeşil çay elde edilir.

Faydası : Aşırı miktarda olmamak şartıyla içilecek olursa bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Sinirleri uyarır. Mide tembelliğini giderir. İdrar söktürür. İshal ve dizanteriyi keser. Damar kireçlenmesini önler. Damar sertliği, kalp yetersizliği, kan kanseri, guatr, nefrit, kolera ve bağırsak hastalıkarında koruyucu ve tedavi edicidir.Haddinden fazla içilecek olursa çarpıntı, göğüs anjini, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebep verir.Şişmanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları, romatizma ve nikristen şikayet edenler, böbreklerinde kum veya taş olanlar, kabızlık ve yüksek tansiyondan yakınanlar, üremi veya albüminüri olanlar, mümkün olduğu kadar az çay içmelidirler

Genel Özellikleriyle Mantarlar


Mantarlar, sitoplâzmalarında zarla çevrili çekirdek bulunan ökaryot hücreli canlıdır. Mantarlar çok hücreli canlılardır. Klorofil içermezler, gerekli besini hazır olarak sağlayan heterotrof canlılardır.

1. Mantarların Genel Özellikleri

Mantarlar, yüksek yapılı bitkilerdeki kök, gövde ve yaprak gibi organlara sahip değillerdir. Fakat hücrelerinin etrafında belirli bir hücre çeperinin olması, sporla çoğalmaları ve genellikle hareketsiz oluşları nedeniyle bitkilere benzer canlılardır. Şapkalı mantarların çeşitli türleri ülkemizde doğal olarak yetişir, bazı türleri zehirlidir. Şapkalı mantarlar besin ve ilâç yapımında kullanılmak üzere özel olarak da yetiştirilmektedir.

Devamı »

Bakla


Bakla, baklagillerden, kazık köklü, yıllık bir bitkidir. Kökleri 110 cm derinliğe kadar iner. Yan kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılır ve üzerlerinde yumrular meydana gelir. Tüysüz olan sapı bir metre kadar yükselebilir. Sap üzerinde sarmalı durumda yaprakları vardır. Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkar. Çiçeklerin kendine has ve hoş bir kokusu vardır. Meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır. Kapçık taze iken yeşil, olgunlaşınca esmerleşir ve sertleşir. Bakla, baklagillerdeki tüm sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
Baklanın taze yapraklarından salatası, çekirdeklerinden ise yemeği yapılır.
Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.
çekirdeklerinden yemek, taze yapraklarından da salata yapılan baklanın sakız baklası, sultani bakla, bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişir.


Bakla, insan sağlığına için önemlidir:

  • Bedenin kötü kolesterol düzeyini düşürür.
  • Bakla içerdiği insülinle kan şekerini düzene sokar.
  • İçerdiği yüksek orandaki lifle kabızlık çekenlere iyi gelir.
  • Bakla ayrıca, hemoroid ve diğer kalınbağırsak sorunlarında da sağlığa yararlı etkiler sağlar.
  • Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor.
  • Bakla hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler
  • Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur.
  • Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunur.
  • Lumbago, romatizma, siyatik ve dolama şikayetlerini giderir.

Akvaryum bitkileri, fotosentez, bitkiler


Bitkiler - Sualtı dünyasının sakinleri için yesil nefes - Pek çok önemli görevi yerine getirirler:

Su temizleme - Bitkiler çakıldakı bakteriler için etkili bir filtredir. Seratofilum (Ceratophyllum demersum) ve su mercimeği (Elodea ve Egeria türleri) gibi hızlı gelişen bitkiler, ilk günden itibaren suyun içerisindeki azot ihtiva eden kirletici maddeleri çekerler.

Suyun zenginlestirilmesi - Fotosentez esnasında bitkiler besin olarak karbondioksit alır ve suya oksijen verir. Koruma - içinde bitkilerin yoğun olarak bulunduğu bir akvaryum, genç balıklara diger aç akvaryum sakinlerinin saldırısına ugradıkları zaman saklanma yeri sağlar. Bu, stresin azaltılmasına yardımcı olur.

Kaç tane bitkiniz olmalıdır?

Temel bir kural olarak, akvaryumunuzdaki en uygun bitki sayısı için asağıdaki hesaplamayı kullanın:

akvaryum boyu (cm/inç) × derinlik (cm/inç) ÷ 50 (metrik) ya da 8 (ABD) Örneğin: 100 cm × 40 cm ÷ 50 = 80 bitki (40 in × 16 in ÷ 8 = 80 bitki)

Su bitkilerini daima nemli ortamlarda taşıyın. Bunları ıslak gazete kağıtlarına, kağıt havlulara vs. sarın. Uzman satıcınızda özel taşıma torbaları da bulabilirsiniz.

Bitkilendirme planları Sonraki sayfalarda üç bitki kuşağının her biri için bitkiler tavsiye edeceğiz:

· Ön Kısım
· Orta Kısım
· Arka Kısım

Yumusak ve canlı yeşillerin ve kırmızıların çekici düzenlemesi akvaryuma bir sükunet ve uyum duygusu getirir ve evinizde rahat bir atmosfer yaratır.

Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar

Blogger tarafından desteklenmektedir.