Bitki Nedir ?


Bitki nedir ? sorusuna verilecek genel cevap. Yere kökleriyle tutunarak gelişimini sağlayan, döl vererek üreyen, yaşamını tamamladıktan sonra kuruyarak yok olan ot, yosun ve ağaç şeklinde olan canlılara verilen addır. Yeryüzündeki yaşamın anahtarıdır bitkiler. Çünkü gelişmiş bütün yaratıklar dolaylı yoldan yada doğrudan besinlerini bitkilerden sağlarlar. Fakat bitkilerin çoğu gerekli besinlerini güneş ışığından kendileri üretirler.

Bitkiler aleminin 350.000'e yakın türü mevcuttur. 2004 itibariyle 287.655 bitki türü tanımlanmıştır. Bunlardan 258.650'si çiçekli bitkilerden, 15,000'i de yosunlardan olarak tanımlanmıştır. Bitkiler genelde ototrof (özbeslek) organizmalardır ve enerjilerini güneş ışığından alırlar. Birçok bitki kloroplastları sayesinde fotosentez ile organik bileşiklerini üretir. Bitki hücreleri genellikle kareye benzer şekildedir.

Bitkiler 2 parçaya ayrılırlar:

1. KAPALI TOHUMLULAR (Çiçekli Bitkiler-Angiospermae)
 

gerçek çiçek üretirler ve sayıları 250 milyona yakın türden oluşan bir bitkiler alemidirler… Meşe, kayın, gürgen, karağaç gibi yapraklı ağaçlar bu gruba dahildir…

2. AÇIK TOHUMLULAR (Çiçeksiz Bitkiler-Gymnospermae)

Açık tohumlular ise çiçeksiz bitkiler olarak anılırlar ve bu bitkilerde geniş bir canlılar topluluğudur. Çam, Göknar, Sedir, Ladin gibi kozalaklı ağaçlar, Sikaslar, Ginko gibi türler bu gruba dahildir…

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

Leave a Reply

Blogger tarafından desteklenmektedir.